Konserwa tłuszczowa wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowa konserwa w słoikach - u mnie o małej pojemności(bo na śniadanie dla dwóch osób). Zdrowe mięso, przygotowane z dodatkiem kilku przypraw. Bardzo dobre mięso na kromki chleba pełnoziarnistego z dodatkiem świeżego pomidora czy też ogórka. To super zapas w lodówce.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg łatek wieprzowych – cena 10,00 zł za kg
    1 łyżka soli peklowej
    1 łyżka soli kamiennej, nie jodowanej
    Pieprz do smaku
    Sól czosnkowa do smaku
    2 łyżki ziaren gorczycy
    3 listki laurowe
    Słoiki – u mnie małe po musztardzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory mięsne

Konserwa tłuszczowa wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: łatki mięsne pokroić w drobną kostkę, dodać sól peklową i sól kamienną, pieprz do smaku i sól czosnkową do smaku – dobrze wymieszać. Odstawić mięso z przyprawami do lodówki na całą noc. Małe słoiki wyparzyć, wysuszyć. Na dno każdego słoika dodać porcję gorczycy, kawałek listka laurowego, mięso. Słoiki z mięsem zakręcić, wstawić do garnka o podwójnym dnie, zalać zimną wodą – zagotować i gotować na wolnym ogniu 3 godziny. Gdy nadmiar wody podczas gotowania wyparuje, uzupełnić wodą gorącą. Słoiki gotować pod przykryciem. Ugotowane mięso w słoikach zostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia. Następnie konserwy schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Porady

1. mięso w słoikach dobrze ubić łyżką. 2 dno garnka w którym się gotują słoiki można wyłożyć gazetą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować