Domowe mięso w słoikach

  • wyświetlono: 169592 |
  • dodany do książki kucharskiej: 28 |
  • polecenia: 0

Smakuje wybornie. Delikatne, soczyste, miękkie, z cudowną galaretką. Ten smak pamiętam z dzieciństwa; takie smakołyki przygotowywała moja Babcia, a później Mama.

neli
  • 220min

Składniki

-2 kg łopatki wieprzowej bez kości
-1 kg świeżego boczku bez skóry
-1 kg surowej szynki wieprzowej
-1 główka czosnku
-10 ziaren ziela angielskiego
-8 liści laurowych
-pieprz mielony i ziarna pieprzu
-sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe mięso w słoikach

  • mięso w słoikach1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.3 cm. Do mięsa dodać pokrojony w kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nakładać ciasno do pełna do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować dwa dni po 90 minut.

Porady

Z podanych składników uzyskano 9 słoiczków 600ml

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylaDomowe Przetworyprzetwory mięsnemięso w słoikach

Komentarze

Podobne przepisy

kapusta kuszona

Dodane przez: Nina80

kapusta kiszona w słoiku

domowa kiszona kapusta, super na...

Mielonka w słoiku

Dodane przez: magda

mielonka w słoiku

Mięsko, które w smaku nie ustępuje...

Buraczki w słoiku na zimę

Dodane przez: Kloruś

Buraczki w słoiku na zimę

Buraczki w słoiczkach to mój żelazny...

Leczo w słoiku

Dodane przez: rzelkazag

Leczo na zimę (w słoiku)

Dostałam od Mamy sporo cukinii,...

Leczo w słoikach na zimę

Dodane przez: kasik1p3

Leczo w słoikach na zimę

Warto zamknąć troszkę lata w słoiki...Dojrzewające...

Kalafior w słoikach

Dodane przez: peggi

Kalafior w słoikach

W sam raz jako szybki dodatek do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.