Domowe mięso w słoikach

  • wyświetlono: 225399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 0

Smakuje wybornie. Delikatne, soczyste, miękkie, z cudowną galaretką. Ten smak pamiętam z dzieciństwa; takie smakołyki przygotowywała moja Babcia, a później Mama.

neli
  • 220min

Składniki

-2 kg łopatki wieprzowej bez kości
-1 kg świeżego boczku bez skóry
-1 kg surowej szynki wieprzowej
-1 główka czosnku
-10 ziaren ziela angielskiego
-8 liści laurowych
-pieprz mielony i ziarna pieprzu
-sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe mięso w słoikach

  • mięso w słoikach1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki wielkości ok.3 cm. Do mięsa dodać pokrojony w kawałki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso nakładać ciasno do pełna do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować dwa dni po 90 minut.

Porady

Z podanych składników uzyskano 9 słoiczków 600ml

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylaDomowe Przetworyprzetwory mięsnemięso w słoikach

Komentarze

Podobne przepisy

Kiełbasa swojska w słoikach.

Dodane przez: Świeca Urszula

Swojska kiełbaska w słoikach

Kiełbaska nie tylko wędzona. Polecam...

Papierówki z syropie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Papierówki w słoiku

Od dzieciństwa uwielbiam ten "smak...

Słoikówka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Słoikówka- mielonka w słoikach

Kiełbasa ze słoika, to idealne...

Bób w słoikach na zimę

Dodane przez: kamilab

Bób w słoikach na zimę

Z powodu braku miejsca w zamrażalniku...

kapusta kuszona

Dodane przez: Nina80

kapusta kiszona w słoiku

domowa kiszona kapusta, super na...

Fasolka w słoikach

Dodane przez: JustKuchcik

Fasolka w słoikach

Domowa fasolka szparagowa konserwowa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE