Często ją robię, jest zdrowa i bardzo smaczna. Przepyszna, domowa konserwa bez konserwantów.
40 min
Składniki:
Składniki:
2 kg mięsa mielonego z łopatki
½ kg mielonego podgardla
½ kg mięsa mielonego z kurczaka
Przyprawy: liście laurowe, pieprz mielony, pieprz w ziarnkach, sól, 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej do mięsa.
Domowa konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięsa przełożyć do dużej miski, dodać do smaku sól, pieprz mielony, podrobiony listek laurowy, przyprawę do mięsa. Całość dokładnie wymieszać. Gdy mięso jest za suche dodać kilka łyżek zimnej wody. Mięso przełożyć do wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego ułożyć po 2 ziarenka pieprzu i drobne części listka laurowego. Garnek wyłożyć ściereczką kuchenną, ustawić słoiki, zagotować i gotować 3 godziny na małym ogniu. Pozostawić do wystygnięcia.
Porady
1. do mięsa można dodać ugotowane skórki wieprzowe i drobiowe.
Komentarze