Domowa konserwa

4.49 (181 ocen)

Pyszna domowa wędlina, sklepowa nigdy jej nie dorówna.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1/2 kg surowego boczku
    1 ząbek czosnku
    3 dag soli peklowej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    150 ml wody
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa konserwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa konserwa 1. Umyte i osuszone mięso pokroić w większa kostkę i wymieszać z solą peklową, odstawić na 24 godziny.
  • domowa konserwa 2. Po upływie doby mięso skręcić na grubych oczkach maszynki, dodać pozostałe przyprawy razem z cukrem pudrem i żelatyną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszać, dolać wodę i jeszcze raz wszystko dokładnie wyrobić, mięso ma być kleiste.
  • domowa konserwa 3. Do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam takich do pieczenia ryb) i napełnić worek masą mięsną, zakręcić szczelnie worek i przykryć szynkowar pokrywką, odstawić przygotowane mięso na kolejne 12 godzin do lodówki. W dużym garnku zagotować wodę wstawić napełniony szynkowar i gotować 2 godziny, ale ważne, aby woda się nie gotowała mocno ma tylko sobie tam " pykać"
    Po upływie czasu gotowania wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić, następnie wstawić na kolejne kilka godzin do lodówki, aby wszystko dobrze nam zastygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować