Domowa konserwa mięsna

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczna tłuszczówka z boczku. Jest zwięzła, ale nie twarda, i zawiera trochę galaretki.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg chudego boczku
    6 dag soli morskiej
    około 3/4 szklanki zimnej przefiltrowanej wody do wyrobienia masy
    20 g suszonego czosnku
    3 łyżki majeranku
    20 g pieprzu młotkowanego z kolendrą
    łyżeczka ostrej papryki w płatkach
    3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przetwory mięsne

Domowa konserwa mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tłuszczówka 1. Umyty boczek mielę w maszynce do mięsa na średnim oczku.
  • konserwa 2. Do zmielonego boczku wsypuję sól, przyprawy i mieszając stopniowo dolewam wodę. Dokładnie wyrabiam mięsną masę.
  • konserwa 3. Mięsną masę układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg i zakręcam zakrętką.
  • konserwa 4. Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu 90 minut.
    Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku.
    Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, sprawdzam czy zakrętki trzymają i wynoszę do chłodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować