Aromatyczna tłuszczówka z boczku. Jest zwięzła, ale nie twarda, i zawiera trochę galaretki.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 kg chudego boczku
6 dag soli morskiej
około 3/4 szklanki zimnej przefiltrowanej wody do wyrobienia masy
20 g suszonego czosnku
3 łyżki majeranku
20 g pieprzu młotkowanego z kolendrą
łyżeczka ostrej papryki w płatkach
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
Domowa konserwa mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty boczek mielę w maszynce do mięsa na średnim oczku.
2.Do zmielonego boczku wsypuję sól, przyprawy i mieszając stopniowo dolewam wodę. Dokładnie wyrabiam mięsną masę.
3.Mięsną masę układam do 3/4 wysokości słoików, wycieram brzeg i zakręcam zakrętką.
4.Słoiki ustawiam w garnku, przekładam lnianą ściereczką, zalewam do 3/4 wysokości zimną wodą, przykrywam przykrywką. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień i gotuję na średnim ogniu 90 minut.
Pozostawiam do wystudzenia w przykrytym garnku.
Zimne słoiki wyciągam z wody, wycieram do sucha, sprawdzam czy zakrętki trzymają i wynoszę do chłodu.
Komentarze