Kolorowe warzywa zapiekane z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z książki o kuchni portugalskiej. Bardzo prosty i szybki przepis na danie, które zachwyca kolorami i smakiem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dynia (już obrana i bez pestek) - 250g
    Cukinia - 2 małe sztuki
    Pomidory - 500g (mogą być z puszki)
    Fasola czerwona - 1 puszka (220g po odcieku)
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Olej - 2 łyżki
    Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, sos sojowy, oregano, papryka słodka i ostra
    Jajka - 4szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe warzywa zapiekane z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowe warzywa zapiekane z jajkiem 1. Dynię, cukinię i pomidory kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki.

    Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy ok 1 minutę. Dodajemy dynię, cukinię i pomidory. Dusimy razem, aż dynia i cukinia nie zmiękną.
    Doprawiamy sosem sojowym i przyprawami, dodajemy fasolę i dusimy jeszcze kilka minut.

    Piec nagrzewamy do 200 stopni. Do kokilek nakładamy warzywa, robimy wgłębienia i tam wbijamy jajka.
    Pieczemy 10 minut. Biało powinno być ścięte, a żółtko lejące.

    Podajemy z pieczywem.

Porady

W wersji wegańskiej, jajko można zastąpić tofu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować