Pieczone kolorowe warzywa

  • wyświetlono: 52 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Prosty sposób na niebanalne, kolorowe danie.

Sch
  • 2 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Burak - 1 szt
Ziemniaki fioletowe - 3 szt
Marchewka - 1 szt
Olej - 2 łyżki
Pieprz ziołowy, czosnek granulowany, słodka papryka
Rozmaryn świeży - 2 gałązki
Sól - do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone kolorowe warzywa

  • kolorowe warzywa1. Warzywa myjemy. Fioletowe ziemniaki mają grubą skórkę, więc trzeba je obrać. Marchew i buraka wystarczy dobrze umyć - można oczywiście obrać, ale według mnie lepsze są ze skórką.

    Kroimy w słupki i układamy na papierze do pieczenia. Buraka warto piec osobno, aby nie zabarwił reszty. Całość polewamy olejem, oprószamy przyprawami i układamy na warzywach kawałki rozmarynu.

    Pieczemy w 180 stopniach 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

    Przed podaniem solimy do smaku.

Porady

Fioletowe ziemniaki są u nas trudno dostępne i dość drogie, można je zastąpić zwykłymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczone warzywakolorowe ziemniakiwarzywa do grilla

Komentarze

Podobne przepisy

pieczony boczek

Dodane przez: gnomcio

Pieczony boczek

Cudownie aromatyczny, soczysty...

marchewki

Dodane przez: Kasja1986

Kolorowe marchewki - dodatek do obiadu

Kolorowe marchewki duszone w maślano-miodowym...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Pieczeń świąteczna warstwowa

Bardzo smaczna pieczeń, nie tylko...

Pieczone ziemniaki

Dodane przez: Gregorhspeed

Pieczone ziemniaki

Bardzo lubimy je, jako dodatek...

ziemniaki pieczone z czosnkiem

Dodane przez: EmiGotuje

Pieczone ziemniaczki z czosnkiem

Wiosenna propozycja dodatku obiadowego,...

pieczone ziemniaczki

Dodane przez: marta625

Pieczone ziemniaczki

Pieczone ziemniaczki można podać...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE