Kolorowe ciasto z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 1544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe choć nieco pracochłonne kolorowe ciasto z soczystymi brzoskwiniami na różne okazje,najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu :)

IMG_20170724_160612
  • 120min

Składniki

Ciasto:

8 jaj
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki suchego maku
3/4 szklanki wiórek kokosowych białych
1,5 łyżki ciemnego kakao

Krem:
1 puszka brzoskwiń
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
30 dag masła
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
300 ml konfitury z jagód lub dżemu z czarnej porzeczki

Dekoracja:
polewa czekoladowa
złoty krokant

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowe ciasto z brzoskwiniami

  • Ciasto1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować powoli cały czas miksując dodawać po jednym żółtku aż do skończenia. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodawać do masy po łyżce na przemian wlewać olej,zmiksować na wolnych obrotach gładkie ciasto.Podzielić na trzy porcje. Do jednej wsypać mak,do drugiej kakao,trzeciej wiórka kokosowe,wymieszać. Dużą blaszkę o wym 24/39 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia wylać warstwami ciasto najpierw makowe kakaowe i na koniec ciasto z wiórkami delikatnie wygładzić. Piec 30-35 minut w temp 170*c. Po upieczeniu całkiem zimne przekroić wzdłuż dwa razy.
  • Krem2. Krem: Sok z brzoskwiń uzupełnić 1/2 szklanki wody wlać do garnka zagotować proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklance wody wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Zestawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem miksując wlewać zimną śmietanę następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć krem.
  • przełożenie3. Przełożenie:Jeden blat ciasta posmarować konfiturą jagodową wyłożyć połowę kremu na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie-połowę puszki przykryć ciasto,znów smarować konfiturą wyłożyć krem i resztę brzoskwiń przykryć ciastem,polać polewą czekoladową posypać złotym krokantem,chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakolorowe ciastona słodkoWielkanocJagodykakaoboże narodzeniekuchnia polskaciasto z brzoskwiniamiciasta z owocamichrzcinyciasto z kokosemciasta przekładanesłodkie wypiekiciasta na różne okazjeciasta z makiemweselapracochłonne ciastakonfitura z jagódprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto łaciate z brzoskwiniami

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto łaciate z brzoskwiniami

Ciasto kryzysowe bo wykonane ze...

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne...

image-1ywwqox

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto z brzoskwiniami i galaretką

Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda...

image-1n2910j

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto styropian z brzoskwiniami

Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu...

Ciasto czekoladowo - serowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Słodycz sernika, przełamana gorzką...

Ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: Ewa27

Ciasto z brzoskwiniami

Puszyste ciasto z brzoskwiniami...