Pikantnie doprawiona sałatka, słodko – wytrawna w smaku. Potrawa z różnokolorowych warzyw i jabłka, z dodatkiem słodkich bakali oraz aromatycznych świeżych ziół. Doskonała na lekki posiłek, czy też jako uzupełnienie obiadu.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża czerwona papryka (275 g)
230 g czerwonej fasoli konserwowej (masa bez zalewy)
1 duże słodko – winne jabłko (210 g)
100 g kapusty pekińskiej
30 zielonych oliwek konserwowych bez pestek (70 g)
50 g pora
30 g szczawiu
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego lubczyku
1 łyżka posiekanej mięty
5 łyżek sparzonych, osączonych rodzynków
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
½ łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
Kolorowa sałatka z fasolą, oliwkami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę, pora i szczaw posiekać i przełożyć do miski. Dodać szczypiorek, lubczyk, miętę oraz rodzynki.
2.Dołożyć pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę paprykę i jabłko, fasolę, a także pokrojone w plastry oliwki. Dodać musztardę, wsypać imbir.
Składniki dokładnie wymieszać, dodając majonez i przyprawy do smaku.
Komentarze