Sałatka ziemniaczana z dodatkiem papryki, żółtego sera, prażonych nasion słonecznika oraz sporej ilości zieleniny. Za smak sałatki odpowiadają przede wszystkim oliwki i orientalna przyprawa curry. Polecam!
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,1 – 1,2 obranych, gotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
1 większa czerwona papryka (200 g)
35 zielonych oliwek konserwowych bez pestek (90 g)
3 kopiaste łyżki posiekanego szczawiu
3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii (np. fioletowej)
160 g żółtego sera
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Ziemniaczana sałatka curry z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić na małe cząstki i przełożyć do miski. Dodać pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plastry oliwki, pokrojony w kostkę ser i prażony słonecznik.
2.Dołożyć posiekaną zieleninę, wsypać curry i przyprawy do smaku oraz wlać sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać, dodając na końcu majonez.
Komentarze