Kokosowo-truskawkowy deser

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser prosty i szybki do zrobienia. Bez cukru przez to jest mniej kaloryczny. Owoce same w sobie są słodkie, do tego bezy i biszkopty dają odpowiednią ilość słodyczy.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego 80 %
    20 dkg truskawek
    5 biszkoptów
    6 małych bezików
    1 łyżka soku z cytryny
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    mięta świeża
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowo-truskawkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleczko kokosowe wkładam do lodówki na noc, nie wstrząsam nią. Po otwarciu puszki wyjmuję łyżką gęsta śmietanę która się wytworzyła. Idealne jest mleczko 80 %. Śmietanę kokosową ubijam mikserem i wkładam do lodówki jak zrobi się za rzadka.Na dno pucharków wykruszam po dwa biszkopty. Boki szklanki wykładam polówkami truskawek. Na dno biszkoptów układam kawałki truskawek, na nie śmietankę. Z 15 truskawek robię domowy kisiel truskawkowy. Kroję je na kawałki wkładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż zrobią się miękkie. W szklance rozpuszczam mąkę ziemniaczaną wody około 1/3 szklanki. Wlewam go gotujących się truskawek i mieszam energicznie aż się zagotuje. Przestudzony wykładam do pucharków. Dekoruję bezikami, biszkoptem, truskawką i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować