Ciasto Brzdąc kokosowo-truskawkowy

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto czekoladowo brzdącowe z nutą kokosu i truskawek. Ciężko jest mu się oprzeć i na jednym kawałku nie poprzestaniemy. Wbrew pozorom jest proste do zrobienia. Zalecam dodać czekoladę gorzką, ciasto ma lepszy smak. Nie dodaję już cukru do kremu bo rurki są słodkie, a czekolada też.

mysza75
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:



3 jajka wielkość M

3 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki mąki pszennej tortowej płaskie

1 łyżka kakao/ kakao i mąki w sumie razem 1/2 szklanki/

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



warstwa czekoladowa:

1 litr śmietany 30 %

250 g mascaropne

200 g czekolady gorzkiej

4 łyżeczki płaskie żelatyny

280 g rurek z nadzieniem kokosowym



dekoracja:

truskawki

czekolada starta

melisa

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Brzdąc kokosowo-truskawkowy

  • 1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier po łyżce stopniowo, kolejna łyżka cukru jak przedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca i cukier rozpuszczony dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąkę, kakao, proszek przesiewam i dodaje w dwóch partiach do jaj. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Formę o wymiarach 27 cm na 18 wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Wyjmuję z piekarnika.





    Warstwa czekoladowa:



    750 ml śmietany przelewam do garnka i zagotowuję. Do gorącej śmietany dodaję połamaną czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Przelewam przez sito, i za pomocą łyżki rozpuszczam to co się nie rozpuściło. Wystudzoną śmietanę wkładam do lodówki na 4 godziny. Po wyjęciu dodaję mascarpone i ubijam. Pozostałe 250 ml śmietany ubijam na sztywno osobno w misce i dodaję do masy czekoladowej, mieszam mikserem. Żelatynę namaczam w 1/5 szklanki zimnej wody. Wkładam do mikrofali i rozpuszczam. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy czekoladowej do żelatyny i mieszam, potem drugą łyżkę masy. Całość wlewam do kremu czekoladowego i mieszam mikserem. Na wystudzony biszkopt wylewam połowę masy, układam rurki kokosowe, i zalewam resztą masy. Wkładam do lodówki na noc najlepiej. Przed podaniem dekoruje truskawkami i czekoladą stratą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkiczekoladakokosbrzdąc
 

Komentarze

Podobne przepisy

Brzdąc

Dodane przez: Anna992

Brzdąc

Szybkie, proste i przepyszne ciasto...

Placek Truskawkowa-kokosowa Bajka

Dodane przez: beciiaaa

Placek Truskawkowa-kokosowa Bajka

Kolejna moja propozycja na bajeczne...

Sernik gotowany z pianką truskawkową na kokosowym cieście

Dodane przez: juchab

Sernik gotowany z pianką truskawkową na kokosowym...

pyszne, deliakatne ciasto.

Ciasto kokosowe

Dodane przez: sharki0

Ciasto kokosowe

Ciasto nie wymaga pieczenia i jest...

Ciasto truskawkowe

Dodane przez: danusia19671

Ciasto truskawkowe

W prosty i szybki sposób możemy...