Knedle z marcepanem i morelami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kupiłam na giełdzie całą skrzynkę dojrzałych moreli i teraz muszę je przerobić.
Były już konfitury teraz czas na knedle z morelami.
Polecam, bo są przepyszne.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • morele - 7 szt
    ziemniaki ugotowane - 500 g
    mąka - 3/4 szkl
    jajko - 1 szt
    marcepan
    Posypka :
    masło -3 łyżki
    migdały tarte -3 łyżki
    cynamon -1 łyżeczka
    cukier -1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Knedle Pyzy

Knedle z marcepanem i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
  • 2. Morele umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, wypestkować.
  • 3. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
    Z ciasta uformować wałeczek, pokroić go na kawałki.
  • Knedle z marcepanem i morelami 4. Każdy kawałek lekko spłaszczyć, położyć połowę moreli z kawałkiem marcepanu, dobrze zlepić i uformować kulę.
  • 5. Gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie, około 2-3 minut od wypłynięcia.
    Wybierać łyżką cedzakową na talerze.
  • 6. Posypka:
    Na patelni rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki, zrumienić.
    Podawać knedle z posypką migdałowo cynamonową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować