Knedle z truskawkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W czerwcu obowiązkowo knedle z truskawkami. Te akurat są z ciasta zaparzanego.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 l mleka
    60 dag mąki pszennej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ok 20 szt truskawek


    10 dag masła
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko w rondlu doprowadzić do wrzenia i wsypać 80 % mąki. Dokładnie mieszać żeby nie było grudek. Przestudzić i na stolnicy dodać pozostałą mąkę, mąkę ziemniaczaną, olej i jajko. Wyrobić ciasto. Zrobić wałek ok 4 cm średnicy i pokroić na kawałki ok 4 cm. Z każdego kawałka robić placuszek i nakładać do środka truskawkę. Dokładnie zlepiać i formować kule. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

    Na patelni rozpuścić masło z dodatkiem bułeczki i cukru.

    Knedle podawać polane masełkiem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować