Kluski Z Kapustą I Pieczarkami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kluski i kluseczki to chyba ostatnia taka pora na te wytrawne bo potem to już tylko z truskawkami, czy śliwkami które są równie pyszne, ale ja jestem jednak zwolenniczką tych wytrawnych i dzisiaj wpada właśnie taki przepis na kluski które na pewno Wam posmakują :)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na obiad dla 3 osób

    Ciasto:
    około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    1 całe jajko
    200-300 g maki ziemniaczanej
    Farsz:
    około 150 g kapusty kiszonej
    200-250 g pieczarek
    1 ząbek czosnku
    1 sparzona i zeszklona cebula
    olej do przesmażenia kapusty
    woda do podlewania
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
    2. Na olej dajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
    3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki.
    4. Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce.
    5. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
    6. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju pod przykryciem co jakiś czas podlewając ja woda. Trwa to jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak.
    Gotową mieszamy z pieczarkami i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

    7. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
    8. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować