Kluski śląskie z kapustą kiszoną i pieczarkami

  • wyświetlono: 707 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kluski śląskie z kapustą kiszoną i pieczarkami. Danie polecam na piątkowy obiad,ale i nie tylko.W tym roku takie kluchy gościły u mnie z różnymi nadzieniami,a dziś kolejna smaczna odsłona :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

28 szt.
Kluski:
1-1,2 kg ziemniaków(sól)
1 jajko
mąka ziemniaczana
Nadzienie:
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
250 g pieczarek
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie z kapustą kiszoną i pieczarkami

  • Kluski śląskie.1. Kiszoną kapustę pokroić drobniej (jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać) wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,
    wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok. 40 min. w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju, do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki.
    Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem, następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać.
    Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
    Na koniec doprawić, solą i pieprzem do smaku.
    Farsz odstawiamy do przestygnięcia.

    Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
  • Kluski śląskie.2. Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
    Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami,lepić i uformować w dłoniach kulę.
    W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
    Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
    Podawać na ciepło.

Porady

Kluski można nadziać różnym farszem,polecam również z pasztetową,albo z pozostałym mięsem z rosołu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkifarszziemniakikapusta kiszonaDania regionalnekluskitania kuchniaszkoła babcinadzieniekuchnia polskaKLUSKI ŚLĄSKIE

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszne nadzienie w chrupiącym cieście

Dodane przez: Monika Matysiak

Smażone pierożki z pieczarkami i kapustą...

Wersja z farszem z pieczarek i...

Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Andzia Pichci

Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą...

Roladki z kapustą to pyszna propozycja...

image-0w9xwu6

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Kapusta kiszona z pieczarkami

Kapusta kiszona z pieczarkami,...

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Dodane przez: Lidka Bawolska

Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Propozycja na obiad, propozycja...

gotowe

Dodane przez: ziutula

mielone zrazy z łopatki z kapustą kiszoną...

można podać na obiad z ziemniakami...

Makaron łazanki z młodą kiszoną kapustą, mięsem i pieczarkami.

Dodane przez: weronika63

Makaron łazanki z młodą kiszoną kapustą,...

Ugotowany makaron łazanki z domowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE