Brokułowe kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Urozmaicenie klasycznego przepisu .

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
    - 2-3 różyczki brokuła
    -mąka ziemniaczana
    -jajko
    -sól i gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki Kluski Dania główne Gulasz

Brokułowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kroimy brokuła. 1. Z różyczek brokuła ścinamy nożem same końcówki i drobno siekamy.
  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę . 2. Kawałki brokuła przekładamy do miski . Przeciskamy przez praskę ugotowane w osolonym wrzątku i lekko przestudzone ziemniaki . Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą oraz gałka muszkatołową i pozostawiamy do ostygnięcia .
  • Dodajemy mąkę i jajko. 3. Masę ziemniaczaną dzielimy na cztery części . Jedną część odkładamy a w powstałe wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną . Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto .
  • Robimy kluseczki . 4. Z ciasta forujemy klasyczne kluski z dziurką po środku .Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię .
  • Smacznego. 5. Po ugotowaniu , kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak , przelewamy zimna wodą i wykładamy na talerz . Posypujemy koperkiem i podajemy z ulubionym gulaszem oraz dowolną surówką .

Porady

Jeżeli ktoś chce to oczywiście może dodać znacznie więcej brokuła . Jeżeli klusek wyjdzie za dużo polecam przestudzone polać odrobiną oleju i zamrozić . Będzie na kolejny obiad . Bez rozmrażania wrzucamy na wrzątek i po chwili gotowe .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować