Kluski śląskie polane stopionym masłem.

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Polane masłem są bardzo pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    mąka ziemniaczana
    sól
    dodatkowo:
    maka pszenna do podsypania
    masło do polania około 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski śląskie polane stopionym masłem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić ,wystudzić i zemleć w maszynce.
  • 2. Ziemniaki dać do miski,podzielić na 4 równe części,jedną część wyjąć a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dołożyć odłożone ziemniaki,wbić jajka i zagnieść ciasto na posypanej mąką stolnicy.
  • Formowanie klusek. 3. Formować małe kulki,w środku każdej zrobić wgłębienie.
  • 4. Gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzić.
  • Gotowe kluseczki. 5. Masło stopić i polewać nim ugotowane kluski.

Porady

Kluski możemy podawać z sosem mięsnym lub grzybowym.Z porcji wychodzi około 16-20 małych klusek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować