KLOPSY DUSZONE W SOSIE POMIDOROWYM

4.5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne kotleciki w pachnącym sosie!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Klopsy:
    0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
    1 cebula
    1 średniej wielkości marchewka
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
    2 łyżki bułki tartej
    1 płaska łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    Sos:
    5-6 pieczarek
    duża garść posiekanej kapusty pekińskiej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    0,5-3/4 szklanki śmietany do zup i sosów (18%)
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki oleju do smażenia
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Klopsy duszone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsy: obraną cebulę drobno siekam i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju. Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. Warzywa przekładam do miski, dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Całość doprawiam majerankiem, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam łyżką, dodaję śmietanę i bułkę tartą. Z masy formuję 8 klopsów, każdy panieruję w bułce tartej i krótko smażę z obu stron (na złoto).
    Klopsy zdejmuję z patelni.
  • 2. Sos: tę samą patelnię przekładam pokrojone w plasterki pieczarki i krótko je obsmażam. W misce mieszam drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Dodaję podsmażone pieczarki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też słodką paprykę.
    Klopsy przekładam z powrotem na patelnię, zalewam sosem z miski, a na górę wsypuję posiekaną kapustę pekińską. Patelnię przykrywam i na małym ogniu duszę wszystko ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając (lub do miękkości kapusty).
    Podaję z makaronem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować