Klopsy duszone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsy: obraną cebulę drobno siekam i podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju. Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. Warzywa przekładam do miski, dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz jajko. Całość doprawiam majerankiem, posiekaną pietruszką oraz solą i pieprzem. Wyrabiam łyżką, dodaję śmietanę i bułkę tartą. Z masy formuję 8 klopsów, każdy panieruję w bułce tartej i krótko smażę z obu stron (na złoto).
Klopsy zdejmuję z patelni.
2.Sos: tę samą patelnię przekładam pokrojone w plasterki pieczarki i krótko je obsmażam. W misce mieszam drobno posiekaną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy oraz śmietanę. Dodaję podsmażone pieczarki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję też słodką paprykę.
Klopsy przekładam z powrotem na patelnię, zalewam sosem z miski, a na górę wsypuję posiekaną kapustę pekińską. Patelnię przykrywam i na małym ogniu duszę wszystko ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając (lub do miękkości kapusty).
Podaję z makaronem lub ryżem.
Komentarze