Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety:
Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na tluszczu. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę.Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Mięso wstawić na ok. 30 minut do lodówki aby troszkę stężało.
2.Z mięsa formować małe kulki obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym tluszczu.
3.Sos:
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w cienkie plasterki,, paprykę w słupki, selera i cukinię w kostkę. Na rozgrzanym tluszczu podsmażyć cebulę, dodać pozostałe warzywa,podlac wodą dusić do miękkości, pod koniec dać pokrojone w kostkę pomidory. Dodac przecier pomidorowy i chwilę poddusic az sos zgęstnieje . Doprawic do smaku solą, pieprzem i papryką.
4.Pulpety włożyć do sosu i jeszcze chwilę poddusić aby wszystkie smaki się przeszly.
Komentarze