Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone

4.5 (202 ocen)

  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kiełbaski zrobione są z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem boczku, parzone.

  • 50 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
    mięso z udźca indyka 1,1 kg
    boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg
    Przyprawy i materiały pomocnicze:

    peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
    sól morska 18 g/kg do boczku
    czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
    pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    pieprz ziołowy 2 g/kg - 7 g
    kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
    sos sojowy 8 łyżek
    osłonka taka jak do parówek
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 1. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 2. Rozdrabnianie:

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka.
    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm
    Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki.
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 3. Farszem napełniamy osłonki tworząc kiełbaski o długości 20 cm.
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 4. Parzenie:

    Kiełbaski parzymy w temperaturze 75 stopni 15 minut. Po parzeniu studzimy .
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 5. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować