REKLAMA

Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone

wyświetlono: 2414 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Kiełbaski zrobione są z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem boczku, parzone.

opublikowany: 17.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 50 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Surowiec:

    mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
    mięso z udźca indyka 1,1 kg
    boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg
    Przyprawy i materiały pomocnicze:

    peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
    sól morska 18 g/kg do boczku
    czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
    pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    pieprz ziołowy 2 g/kg - 7 g
    kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
    woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
    sos sojowy 8 łyżek
    osłonka taka jak do parówek
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 1. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 2. Rozdrabnianie:

    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka.
    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm
    Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki.
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 3. Farszem napełniamy osłonki tworząc kiełbaski o długości 20 cm.
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 4. Parzenie:

    Kiełbaski parzymy w temperaturze 75 stopni 15 minut. Po parzeniu studzimy .
  • Kiełbaski drobiowe cienkie, parzone. 5. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: weronika63 logo

Frankfurterki parzone (nie wędzone)

Polecam małe kiełbaski, frankfurterki, idealne kiełbaski dla dzieci.

kategoria: Wędliny opublikowany: 20.02.2019 | wyświetlono: 516 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: rafal salwiak 278903049_1144833429690224_7740202522763275125_n

Pierniki parzone

Bardzo pyszne

kategoria: ciastka opublikowany: 17.01.2018 | wyświetlono: 292 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE