Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żurawinę pokroić na drobne kawałki, wymieszać z mieszanką keksową i z mąką ziemniaczaną. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do utartej masy, delikatnie mieszać. Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodać do utartej masy. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie z mąką ziemniaczaną – bardzo delikatnie wymieszać całość. Formę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni 50 minut. Z cukru pudru, soku z cytryny utrzeć gęsty lukier, na koniec dodać barwnik spożywczy. Wystudzone ciasto polać lukrem, schłodzić.
Porady
1.do ciasta można wybrać formę o mniejszych rozmiarach, ciasto będzie wyższe.
Komentarze