Keks z bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ucierane ciasto z dużą ilością bakalii. Polane grubo kolorowym lukrem – jest smaczne.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma:14x42 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    5 jajek
    2 laskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli do smaku
    1 kostka masła – 200 g
    200 g mieszanki keksowej
    3 łyżki suszonej żurawiny
    Tłuszcz do formy
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z cytryny
    Czerwony barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żurawinę pokroić na drobne kawałki, wymieszać z mieszanką keksową i z mąką ziemniaczaną. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do utartej masy, delikatnie mieszać. Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodać do utartej masy. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie z mąką ziemniaczaną – bardzo delikatnie wymieszać całość. Formę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp.180 stopni 50 minut. Z cukru pudru, soku z cytryny utrzeć gęsty lukier, na koniec dodać barwnik spożywczy. Wystudzone ciasto polać lukrem, schłodzić.

Porady

1.do ciasta można wybrać formę o mniejszych rozmiarach, ciasto będzie wyższe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować