Keks cytrynowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, dodać do ciasta wraz z sokiem z cytryny, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę – pól szklanki mąki zostawić, wymieszać z proszkiem do pieczenia, mleko. Wymieszać delikatnie. Na koniec mieszania dodać pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wszystkie bakalie(1 opakowanie mieszanki keksowej, drugie zostawić do dekoracji) wymieszać z mąką ziemniaczaną .Dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 170 stopni - 60 minut. Ciasto przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i białkiem, polać wystudzone ciasto, udekorować skórką pomarańczową oraz mieszanką keksową.
Komentarze