Kebak Mücveri

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Tureckie przystawki (meze) mają to do siebie, że sa pożywne i zdrowe. Wspaniałym przykładem mogą być placuszki z cukinii. Są pyszne!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -cukinia zielona (średniej wielości): 2 sztuki
    -marchew (średniej wielkości) : 1 sztuka
    -suszony czosnek niedźwiedzi ( yabanî sarımsak ) : 1 łyżeczka
    -szczypiorek (drobno posiekany) : 4 łyżki
    -jajka : 2 sztuki
    - żółtko surowego jaja : 1-2 sztuka
    -ser turecki Mihalıç peyniri lub feta : 150 g
    -śmietana 18 % : 2 łyżki
    -mąka pszenna : 180 g
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -przyprawa pul biber lub papryka słodka mielona : 1 łyżeczka

    do smażenia :
    -olej rzepakowy : 50 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Kebak mücveri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kebak-cukinia 1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić (pulsacyjnie) w malakserze. Posypać solą, odstawić na 10 minut. Wypłukać , odcedzić. Marchew obrać, umyć, rozdrobnić.
  • tureckie meze - przystawki 2. Wszystkie składniki masy na placuszki wymieszać w dużej misce. Konsystencja powinna być gęsta.
  • tureckie placki z cukinii 3. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki ( po 3 minuty z każdej strony). Serwować z jogurtem lub dipem jogurtowo-czosnkowym. Oprószyć czerwoną słodką papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować