1.Bakłażana i cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę, posypać obficie solą, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Zalać zimna wodą, odcedzić, osuszyć.
2.Pomidory i paprykę umyć, pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Oliwę wymieszać z przyprawami i czosnkiem.
3.Warzywa wymieszać z natką pietruszki i oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 30 minut w temp. 210-220 stopni C. Zdjąć folię, podawać gorące. Wyśmienite z dipem jogurtowo-czosnkowym, ziołowym lub ostrym sosem pomidorowym.
4.Rady : Takie warzywa można przygotować również na grillu, wówczas zamiast naczynia żaroodpornego warto zastosować aluminiową formę lub grubą folię aluminiową. Często stosuję oliwę samkową cytrynową lub ziołową.
Komentarze