Pişmiş sebze

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Doskonale doprawione zapiekane warzywa, a wśród nich bardzo zdrowy bakłażan. Wyśmienite z dipem jogurtowo-czosnkowym lub ziołowym.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • pieczone warzywa :
    - bakłażan : 1 sztuka
    - cukinia (średnia) : 1 sztuka
    - pomidory krajowe : 2 sztuki
    -papryka czerwona : 1 sztuka
    -tymianek suszony : 1 łyżka
    -czosnek ( przeciśnięty przez praskę) : 3-4 ząbki
    -sól : 1 łyżeczka
    -pieprz ziołowy : 1 łyżeczka
    -suszone oregano : 1 łyżeczka
    -natka pietruszki (posiekana) : 2 łyżki
    -oliwa z oliwek (najlepiej smakowa) : 8 łyżek

    ponadto :
    -sól do posypania bakłażanów i cukinii, aby usunąć z nich goryczkę : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pişmiş sebze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i cukinię umyć, odciąć końcówki, pokroić w dużą kostkę, posypać obficie solą, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, aż puszczą sok. Zalać zimna wodą, odcedzić, osuszyć.
  • 2. Pomidory i paprykę umyć, pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Oliwę wymieszać z przyprawami i czosnkiem.
  • 3. Warzywa wymieszać z natką pietruszki i oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć folią aluminiową. Zapiekać 30 minut w temp. 210-220 stopni C. Zdjąć folię, podawać gorące. Wyśmienite z dipem jogurtowo-czosnkowym, ziołowym lub ostrym sosem pomidorowym.
  • 4. Rady : Takie warzywa można przygotować również na grillu, wówczas zamiast naczynia żaroodpornego warto zastosować aluminiową formę lub grubą folię aluminiową. Często stosuję oliwę samkową cytrynową lub ziołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować