Placki ziemniaczano - warzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sycące, smaczne placuszki ziemniaczane z marchewką i cukinią. Najlepiej smakują polane jogurtem i posypane szczypiorkiem.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
    2 marchewki
    1 cukinia
    3-4 łyżki mąki
    1 jajko
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    100 g startego żółtego sera
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    jogurt naturalny do polania
    szczypiorek do posypania
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczano - warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię wraz ze skórką również zetrzeć na tarce. Do warzyw wbić jajko, dodać mąkę, starty, żółty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • placki ziemniaczano-warzywne 2. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżkę ciasta, lekko spłaszczyć formując kształtne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor i dokładnie osączyć na papierowym ręczniku. Podawać od razu polane jogurtem i posypane szczypiorkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka Natka pietruszki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować