Ciasto Kaw(ł)oszka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miałam chęć na kawowe ciacho więc myślałam, kombinowałam, obwąchałam wszystkie kawy w domu i....powstała Kaw(ł)oszka ;) Dlaczego literka "Ł" w środku... ponieważ ma coś w sobie z włoskiego deseru jakim jest tiramisu :) Zapraszam w ten andrzejkowy weekend na ciasto Kaw(ł)oszka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto Czekoladowe
    4 jajka
    3/4 szkl. mąki
    1/2 szkl cukru
    1 1/2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa I
    330 ml śmietanki 30-36 %
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/2 szkl cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    paczka biszkoptów podłużnych tkz. lady fingers

    Warstwa II
    330 ml śmietanki 30-36 %
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekanej na drobno
    3 łyżeczki żelatyny
    1/2 szkl cukru pudru
    2-3 łyżeczki kawy inki ale może być też bez i wtedy będą bardziej widoczne kawałki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy Ciasto

Ciasto kaw(ł)oszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta piankę. Dodajemy następnie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy nie za długo do połączenia się składników. Wylewamy na blaszkę u mnie blaszka 30 cm x 24 cm. Pieczemy w 200 stopniach przez 30 min ( do suchego patyczka )
  • image-1sw6blx 2. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną kawą. Miksujemy i wykładamy na ostudzone ciasto. Na tą warstwę układamy wzdłuż nasze biszkopty. Do czasu przygotowania drugiej warstwy schładzamy ciasto w lodówce.
  • image-1e4huql 3. Kawę inkę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Hartujemy żelatynę dodając do niej dwie łyżki śmietany, mieszamy i wlewamy do naszej ubitej śmietany razem z rozpuszczoną kawą inką. Miksujemy i wykładamy na położone wcześniej biszkopty. Całość schładzamy najlepiej przez kilka godzin.
  • image-23wggwt 4. Przed podaniem posypujemy wierzch kawą inka lub kakao. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0nktxrn

To może cię zainteresować