Ciasto Wiśniowe frappucino

  • wyświetlono: 2856 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej, biszkoptowe języczki nasaczone naparem kawowym z amaretto i dwie masy: jedna kawowa a druga krówkowa. Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego ciasta wraca. Polecam!

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną:

Biszkopt ciemny:
3 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
15 dag mąki tortowej
2 pełne łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek wody
5 łyżek oleju

Poncz:
350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy
150 ml amaretto

Krem krówkowy:
½ kg serka mascarpone
40 dag masy krówkowej (kajmaku)

Krem kawowy:
½ litra śmietany kremówki
3 listki żelatyny
1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej)
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
35 dag biszkoptowych języczków
Ciemne kakao do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Wiśniowe frappucino

  • 1. Ciemny biszkopt:
    Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia.

    Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c. na grzaniu góra dół. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce.

    Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek). Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową.
  • 2. Krem krówkowy:
    Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki skropione ponczem z kawy i amaretto.
  • 3. Krem Kawowy:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.

    Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych naparem z kawy biszkoptów i posypać grubo kakao.

    Chłodzić całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkościna słodkobiszkoptyWielkanocśmietanaWiśnieamarettokawakakaokomuniaboże narodzeniedo kawysłodkiemascarponewalentynkidla gościkonfitura wiśniowapyszne ciastoponczimprezyDzień KobietSwiateczne ciastokrem krówkowywarstwowe ciastociasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo – wiśniowe

Dodane przez: juchab

Ciasto czekoladowo – wiśniowe

Mocno czekoladowe ciasto z pyszną...

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dodane przez: gogusia

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dziś proponuję ciasto kruche z...

Ekspresowe ciasto wiśniowe

Dodane przez: Beata12

Ekspresowe ciasto wiśniowe

Pyszne ciasto wiśniowe, które ekspresowo...

Ciasto wiśniowe

Dodane przez: zzewa

Ciasto wiśniowe

Jakiś czas mnie nie było, więc...

Ciasto wiśniowe crumble

Dodane przez: dorota w

Ciasto wiśniowe crumble

Pyszne, ucierane ciasto z wiśniami...

Ciasto wiśniowe z delicjami

Dodane przez: juchab

Ciasto wiśniowe z delicjami

Ciasto na bazie jogurtu i śmietany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE