REKLAMA

Ciasto Wiśniowe frappucino

wyświetlono: 3350 | dodany do książki kucharskiej: 15 | polecenia: 0

Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej, biszkoptowe języczki nasaczone naparem kawowym z amaretto i dwie masy: jedna kawowa a druga krówkowa. Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego ciasta wraca.

Polecam!

opublikowany: 03.01.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną:

    Biszkopt ciemny:
    3 jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru
    15 dag mąki tortowej
    2 pełne łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek wody
    5 łyżek oleju

    Poncz:
    350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy
    150 ml amaretto

    Krem krówkowy:
    ½ kg serka mascarpone
    40 dag masy krówkowej (kajmaku)

    Krem kawowy:
    ½ litra śmietany kremówki
    3 listki żelatyny
    1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej)
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
    35 dag biszkoptowych języczków
    Ciemne kakao do oprószenia
Ocena:

(średnia 4.5 z 167 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemny biszkopt:
    Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia.

    Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c. na grzaniu góra dół. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce.

    Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek). Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową.
  • 2. Krem krówkowy:
    Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki skropione ponczem z kawy i amaretto.
  • 3. Krem Kawowy:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.

    Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych naparem z kawy biszkoptów i posypać grubo kakao.

    Chłodzić całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Ciasto wiśniowe

Pyszne ciasto w sam raz do popołudniowej kawki

kategoria: Ciasta do kawy Desery biszkopty galaretki opublikowany: 17.05.2014 | wyświetlono: 4714 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 1
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Ciasto czekoladowo-wiśniowe

Czekolada i wiśnie zawsze dobrze smakują.To ciasto jest bez pieczenia i bez jajek.

kategoria: Ciasta do kawy ciasto czekoladowe Desery Ciasto opublikowany: 23.10.2016 | wyświetlono: 2631 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE