Ciasto Wiśniowe frappucino

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej, biszkoptowe języczki nasaczone naparem kawowym z amaretto i dwie masy: jedna kawowa a druga krówkowa. Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego ciasta wraca. Polecam!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną:

    Biszkopt ciemny:
    3 jajka
    ¾ szklanki drobnego cukru
    15 dag mąki tortowej
    2 pełne łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek wody
    5 łyżek oleju

    Poncz:
    350 ml mocnego lekko osłodzonego naparu z rozpuszczalnej kawy
    150 ml amaretto

    Krem krówkowy:
    ½ kg serka mascarpone
    40 dag masy krówkowej (kajmaku)

    Krem kawowy:
    ½ litra śmietany kremówki
    3 listki żelatyny
    1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej)
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
    35 dag biszkoptowych języczków
    Ciemne kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto wiśniowe frappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciemny biszkopt:
    Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia.

    Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c. na grzaniu góra dół. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce.

    Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek). Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową.
  • 2. Krem krówkowy:
    Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki skropione ponczem z kawy i amaretto.
  • 3. Krem Kawowy:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.

    Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych naparem z kawy biszkoptów i posypać grubo kakao.

    Chłodzić całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować