Ciasto Wenus

4.46 (155 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt przełożony puszystą masą serową, oraz górną warstwą z dżemu brzoskwiniowego i prażonego kokosu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    Składniki (blacha 30/25/6 cm):

    jajka kurze 8 szt.
    cukier 16 dag
    mąka 24 dag
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    szczypta soli

    Masa serowa:

    ser biały 50 dag
    śmietana 36% 700 ml
    galaretki cytrynowe 2 szt.
    cukier puder 5 łyżek

    Składniki na górną, wierzchnią warstwę:

    masło 3 łyżki
    cukier 3 łyżki
    wiórki kokosowe 20 dag
    dżem brzoskwiniowy
    woda z cytryną 200 ml
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Ciasto

Ciasto wenus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Wenus. 1. Wykonanie biszkoptu:

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Po dodaniu wszystkiej mąki, wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 50 cm zrzucamy go z formą na blat szafki lub stołu. Biszkopt już nie opadnie. Studzimy, wyjmujemy z formy. Kroimy na blaty po całkowitym ostygnięciu.
  • Ciasto Wenus. 2. Wykonanie masy serowej:

    Ser mielimy dwukrotnie przez sitko serowe (2,5 mm śr.). Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy.Gęstniejące galaretki miksujemy z serem. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
  • Ciasto Wenus. 3. Wykonanie ciasta:

    Formę po upieczeniu biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia, możemy użyć ponownie tego samego papieru z pieczenia biszkoptu. Biszkopt dzielimy na dwa plastry. jeden plaster biszkoptu układamy na dno formy, wlewamy gęstniejącą masę serową, przykrywamy drugim plastrem biszkoptu. Formę wstawiamy do lodówki na 30-40 minut. W między czasie prażymy na patelni z masłem i cukrem wiórki kokosowe. Podczas prażenia cały czas mieszamy, do momentu aż wiórki zrobią się brązowe. Musimy uważać żeby ich nie spalić. Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, nasączamy górną część ciasta wodą z cytryną. Na nasączoną warstwę nakładamy dżem i go równo rozsmarowujemy, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi i formę ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy, kroimy na 12 porcji.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować