Kasztelańska zupa grzybowa na winie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna i smaczna zupa z bieszczadzkich grzybów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby suszone ½ szklanki
    Cebula biała 1 szt.
    Por 1 szt.
    Marchewka 2 szt.
    Pietruszka 1 szt.
    Wino czerwone wytrawne 1 szklanka
    Przecier pomidorowy 2 łyżki
    Bulion warzywny 1 ½ litra (może być z kostki)
    Listek laurowy 2 szt.
    Pieprz czarny
    Ziele angielskie
    Śmietanka kremówka 1/3 szklanki
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kasztelańska zupa grzybowa na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Grzyby wcześniej namoczyć, podgotować. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić posiekana cebule, odsączone grzyby i smażyć na wonnym ogniu przez 10-15 minut. Zalać winem i jeszcze gotować przez 5 minut. Wlać bulion, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe, pieprz i ziele angielskie po kilka ziarenek i gotować prze około ½ godziny. Na 2 łyżkach przysmażyć cienko pokrojony por, dodać do zupy, podprawić śmietanką, w razie potrzeby doprawić i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować