Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby namoczyć we wrzątku przez 20 minut, następnie wylać wodę. Świerze grzyby oczyścić i opłukać pod wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone także w mniejsze cząstki. Do grzybów wlewamy szklankę wina i redukujemy na małym ogniu. Dolewamy litr wody, dodajemy ziela angielskie, liście laurowe, pieprz oraz włoszczyznę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko gotujemy ponad pół godziny.
2.Następnie mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając, żeby się nie zważyła. Ja nie dodałam mąki, a śmietanę podałam w formie kleksów na talerzu.
3.Doprawiamy zupę solą i ewentualnie jarzynką. Dekorujemy zupę natką pietruszki i tymiankiem. Zupę możemy podawać z ziemniakami albo z kaszą bądź też z pieczywem albo z makaronem.
Komentarze