"Kaszak" na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na niedzielne popołudnie polecam biszkopt wilgotny a za razem puszysty przełożony dżemem swojskim borówkowym razem z czarną porzeczką oraz masą z kaszy manny z polewą i obsypany wiórkami kokosowymi. 

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na biszkopt :
    6 jajek,
    1,5 szklanki cukru ( szklanka poj. 210 ml ),
    1 szklanka mąki pszennej,
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3/4 szklanki oleju
    krem z kaszą manną :
    1 litr mleka 2 %,
    12 łyżek z górką kaszy manny,
    3/4 kostki masła,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
    dodatkowo :
    1 słoik pół litrowy ulubionego gęstego dżemu
    1 dowolna polewa ( ja robiłam swoją na oko )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

"kaszak" na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Na początek do garnka wlać na dno odrobinę wody gdy się zagotuje wlać większą połowę litra mleka i poczekać aż się zagotuje, z pozostałej ilości mleka rozmieszać kaszę manną. Do gotującego się mleka wlać kaszę i cały czas mieszając zagotować do jej zgęstnienia, po ugotowaniu odstawić aby całkowicie ostygła
  • ciasto 2. W czasie gdy kasza manna stygnie przygotować ciasto, do miski wbić całe jajka wsypać cukier i zmiksować na gęstą masę jajeczną. Do ubitej masy wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać olej całość zmiksować do połączenia się składników
  • ciasto 3. Gotowe ciasto przelać do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni, ciasto piec 40 - 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
  • ciasto 4. Gdy ciasto już ostygnie przekroić je na dwa placki - blaty, dolną część ciasta położyć do blaszki w której piekliśmy ciasto wyłożyć na nie cały dżem. Następnie przygotować krem do miski przełożyć masło o temperaturze pokojowej i zmiksować je z cukrem na gładką masę a następnie dodawać po łyżce zimnej kaszy manny i również zmiksować na jednolitą masę
  • ciasto 5. Na wyłożony wyrównany po całości dżem wyłożyć całą masę z kaszy manny i również rozsmarować po całości ciasta, nakryć wierzchnią częścią ciasta docisnąć do kaszy. Kolejny krok to przygotować polewę rozsmarować po całym cieście i posypać wiórkami, wstawić do lodówki aby się schłodziło
  • ciasto 6. Ciasto schłodzone wyszło tak smaczne aż rozpływało się w ustach a dodanie dżemu pod masę z kaszy manny sprawiło że super się skomponowało smakiem. Ciasto wyszło nie za słodkie takie w sam raz, świetnie nadaje się dla spodziewających się gości a także dla domowników
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować