Letni, szybki i zdrowy obiad, czyli kasza gryczana z dodatkiem młodej kapusty, marchewki i boczku. To danie jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) 200 g kaszy gryczanej palonej
2) 400 g młodej kapusty
3) 2 średnie marchewki
4) cebula
5) 200 g wędzonego boczku
6) puszka kukurydzy
7) sól, pieprz
8) kilka gałązek koperku
9) olej rzepakowy do smażenia
Kasza gryczana z młodą kapustką, boczkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z odrobiną oleju na osobnej patelni.
2.Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustę siekamy i razem z marchewką wkładamy na patelnię z odrobiną oleju. W trakcie smażenia dodajemy trochę wody i chwilę podsmażamy, ale tak aby kapustka była lekko twarda. Następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą, posiekany koperek i mieszamy.
3.Kaszę gryczaną gotujemy, a po ugotowaniu dodajemy na patelnię do podduszonej kapusty i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze