Kasza gryczana z młodą kapustką, boczkiem i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Letni, szybki i zdrowy obiad, czyli kasza gryczana z dodatkiem młodej kapusty, marchewki i boczku. To danie jest pyszne, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 200 g kaszy gryczanej palonej
    2) 400 g młodej kapusty
    3) 2 średnie marchewki
    4) cebula
    5) 200 g wędzonego boczku
    6) puszka kukurydzy
    7) sól, pieprz
    8) kilka gałązek koperku
    9) olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z młodą kapustką, boczkiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy z odrobiną oleju na osobnej patelni.
  • 2. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, kapustę siekamy i razem z marchewką wkładamy na patelnię z odrobiną oleju. W trakcie smażenia dodajemy trochę wody i chwilę podsmażamy, ale tak aby kapustka była lekko twarda. Następnie dodajemy podsmażony boczek z cebulą, posiekany koperek i mieszamy.
  • 3. Kaszę gryczaną gotujemy, a po ugotowaniu dodajemy na patelnię do podduszonej kapusty i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować