Kasza gryczana zapiekana z grzybami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kasza zapiekana z grzybkami leśnymi , aromatycznym boczkiem, jajkiem, serem... to rodzaj pożywnej zapiekanki. Może być całym posiłkiem np. na obiad. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag. kaszy gryczanej nieprażonej
    10 dag. kaszy gryczanej palonej
    20 dag. boczku wędzonego parzonego w plasterkach
    2 szklanki bulionu warzywnego
    30 dag. mrożonych grzybów leśnych
    1 cebula
    2 jajka
    3 łyżki startego na dużych oczkach sera żółtego wędzonego
    3 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    tymianek ok. 2 szczypty
    naczynie do zapiekania
    posiekany szczypiorek
    pomidorki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kasza gryczana zapiekana z grzybami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza gryczana zapiekana z grzybami i boczkiem 1. Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle, dodaje rozmrożone, pokrojone grzyby , podsmażam, dodaję wypłukaną wrzątkiem kaszę, zalewam bulionem , mieszam , gotuję aż kasza wchłonie cały płyn, nakrywam, odstawiam na ok. 20 minut. Pół pokrojonego w paseczki boczku podsmażam na suchej patelni, dodaje do kaszy, mieszam, dodaje jajka, ser, tymianek, sól i pieprz, mieszam, nakładam do formy do pieczenia. Kaszę posypuję pozostałym, pokrojonym w paseczki boczkiem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekam ok. 25 minut. Kaszę podaję posypaną posiekanym szczypiorkiem, z małymi pomidorkami.

Porady

Kaszę można sobie zamienić wedle upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować