Kasza gryczana z boczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Proste danie dla fanów kaszy gryczanej. Dzięki specjalnemu przygotowaniu kaszy, ziarenka są zwarte i nie rozpadają się. Danie z Podlasia.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana: 100 gramów
    - boczek wędzony: 100 gramów
    - jajo (tylko białko): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną mieszamy z rozkłóconym białkiem i rozkładamy na talerzu, aby obeschła. Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy suchą kaszę, smażymy ok 3 minut, mieszając dokłądnie.
    W garnku gotujemy potrzebną ilość wody, solimy i wrzucamy kaszę z patelni.
    Gotujemy ok 15 minut, potem owijamy garnek, aby nie utracił ciepła i odstawiamy na pół godziny, aby kasza doszła.
  • 2. Na patelni podsmażamy wędzony boczek, dorzucamy kaszę, chwilę razem smażymy i podajemy.

    Tak przygotowana kasza pozostanie w formie ziarenek, nawet, jeśli podamy ją z gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować