Kasza gryczana z boczkiem i serem

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W zasadzie to miał być makaron z boczkiem i serem. Niestety po powrocie z pracy nie byłem w stanie dokonać wyboru makaronu...za duży asortyment. Z kaszą było znacznie łatwiej, choć nie ukrywam, że też spory rozrzut był do dyspozycji. Danie proste, jednak nie prostackie. Smaki idealnie dobrane. Danie syte i co najważniejsze, szybkie w wykonaniu. Ową strawę polecam, Arek Gie

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka prażonej kaszy gryczanej
    400 g boczku surowego wędzonego
    200 g wędzonego białego sera solankowego
    1 duża cebula
    1 łyżka gęsiego smalcu
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana z boczkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza gryczana z boczkiem i serem 1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku (około 12 minut). Odcedzamy.
    W wysokiej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojony w paski boczek,smażymy do zrumienienia.
    Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia.
    Dodajemy kaszę i pokruszony ser. Smażymy przez 5-7 minut, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, a ser zacznie się topić.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Boczek wędzony Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować