Kartoflanka z kukurydzą

5 (141 ocen)

Łagodna, aromatyczna i słodkawa. Kurkuma spodęgowała piękny kolor zupy, smak podkreślił kumin, kolorowy pieprz natomiast nadał chrakteru. Prosta i bardzo smaczna potrawa.

Składniki:

  • 8 większych ziemniaków (łącznie 800g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (285g - masa bez zalewy)
    2 małe białe cebule
    4 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 12%
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    1 łyżka cukru
    po 1/2 łyżeczki kurkumy i kminu rzymskiego (kumin)
    świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
    sól do smaku
    posiekana natka pietruszki do przybrania
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki

Kartoflanka z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartoflanka z kukurydzą 1. W garnku rozpuścić masło, dodać cebule pokrojone w piórka, kurkumę, kumin oraz cukier. Dusić 5 min. Następnie oprószyć mąką i chwilę zasmażyć. Powoli wlać bulion, mieszając. Zagotować.
  • Kartoflanka z kukurydzą 2. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dołożyć do garnka. Gotować 10 min.
  • Kartoflanka z kukurydzą 3. Po tym czasie dodać odcedzoną kukurydzę i gotować już do miękkości ziemniaków.
  • Kartoflanka z kukurydzą 4. Do zupy dołożyć śmietanę, wymieszać i chwilę podgrzewać.
  • Kartoflanka z kukurydzą 5. Doprawić do smaku solą i grubo zmielonym pieprzem. Każdą porcję zupy posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować