Królewska kartoflanka

4.49 (160 ocen)

Kartoflanka to ulubiona zupa mojego chłopaka. Postanowiłam zrobić mu niespodziankę i ugotowałam mu prawdziwie królewską kartoflankę, z mnóstwem warzyw i boczkiem. Był nią zachwycony :-)

Składniki:



  • 500g ziemniaków,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    kawałek seler,
    por,
    1 cebula,
    100g wędzonego boczku,
    1 l wody,
    150g kwaśnej śmietany,
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
    1 liść laurowy,
    2 ziela angielskie,
    2 ziarna pieprzu,
    sól,
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Królewska kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy.
  • zupa 2. Kroimy je w plasterki i w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
  • zupa 3. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi. Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszamy.
  • Królewska kartoflanka 4. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Można dodać również łyżkę drobno posiekanego koperku.
  • Królewska kartoflanka 5. Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy, mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem, Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Ziemniaki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować