Kartoflanka to ulubiona zupa mojego chłopaka. Postanowiłam zrobić mu niespodziankę i ugotowałam mu prawdziwie królewską kartoflankę, z mnóstwem warzyw i boczkiem. Był nią zachwycony :-)
Królewska kartoflanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i ziemniaki obieramy, myjemy.
2. Kroimy je w plasterki i w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
3.Na suchą patelnię wrzucamy boczek, podsmażamy go aż tłuszcz się wytopi. Wówczas dodajemy warzywa (oprócz ziemniaków), podlewamy je kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem przez 5 minut, co jakiś czas mieszamy.
4.Warzywa zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. Można dodać również łyżkę drobno posiekanego koperku.
5.Zupę zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy i wlewamy do zupy, mieszamy. Podajemy ze świeżym pieczywem, Życzę smacznego :)
Komentarze