Karpatka z musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wodę i masło z solą zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i proszek do pieczenia. Ciasto zmiksować do gładkiej konsystencji.Podzielić na dwie części i rozprowadzić na blaszce (o wym.25/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek piec ok.30 minut w 180 st.(do zrumienienia ciasta).
2.Krem: dwie szklanki mleka i cukier zagotować. Mąki i żółtka wymieszać w pozostałej szklance mleka i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać łyżkami ostudzony budyń.
3.Mus brzoskwiniowy:brzoskwinie wraz z zalewą zmiksować na gładki mus. Przelać do garnuszka i zagotować. Dodać galaretki i dokładnie wymieszać, aż proszek się rozpuści. Odstawić do lekkiego stężenia.
4.Jeden blat ciasta włożyć do foremki, posmarować kremem, a następnie wylać stężałą galaretkę i przykryć drugim ciastem. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze