Karpatka z kremem czekoladowym i galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rozpływające się w ustach lekkie ciasto, przełożone kremem z dodatkiem bialej czekolady.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto karpatkowe:
    1 1/4szkl. Mąki pszennej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    ok 750ml mleka
    4jajka
    1szkl. Wody

    Masa budyniowa:
    2łyżki mąki pszennej
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    3łyżki budyniu waniliowego
    1cukier waniliowy
    325g margaryny
    1/2szkl. Cukru
    4łyżki kremu z białej czekolady
    3łyżki żelatyny

    dodatkowo:
    galaretka pomarańczowa
    Polewa kakaowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Karpatka

Karpatka z kremem czekoladowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto karpatkowe: Wodę zagotować ze 125g margaryny. Stopniowo dodajemy mąkę. Podgotować. Ostudzić. Następnie porcjami wbijamy jajka- zmiksować oraz wsypać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2części i piec w osobnej blaszce 28/24 po 20min w tem. 200C, a potem 10min w 150C.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Zostawić do lekkiego stężenia a następnie wylać delikatnie na 1blat karpatki.Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
  • 3. Masa budyniowa: Budyń wraz z mąkami rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrami i kremem czekoladowym. Do gotującego wlewamy mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić. Resztę margaryny utrzeć z budyniem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3szkl. gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Następnie wlać do masy budyniowej-zmiksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na stężałą galaretkę przykryć 2blatem. Na koniec polać polewą kakaową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować