Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj częstuję Was pyszną karpatką. Nie pamiętam już kiedy jadłam to ciasto, chyba wieki temu. A z racji tego, że naszła mnie ochota na kawałek domowej własnoręcznie przygotowanej karpatki to upiekłam. Jaka wyszła pyszna...mówię Wam. Najlepsza jaką do tej pory jadłam. Mocno czekoladowy krem doskonale komponuje się z niesłodkimi chrupiącymi blatami. Nieskromnie napiszę, że wyszła mi taka jak chciałam. A jaka jest Wasza ulubiona karpatka? A może macie ochotę na moją? Upieczcie koniecznie :) A ja udanych i słodkich wypieków Wam życzę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na ciasto:
    25 dag dag masła lub margaryny
    2 szklanki zimnej wody
    2 szklanki mąki tortowej
    około 8 małych jajek

    Na krem:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    25 dag masła lub margaryny
    4 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    5 dag mlecznej czekolady

    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.
    Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy do dwóch blaszek o wymiarach 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem.
  • Upieczona. 3. Pieczenie: Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 35-40 minut do zrumienienia. Upieczone blaty dokładnie studzimy. Ja studzę przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.
  • Krem. 4. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i kakao chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.
  • Przekładanie. 5. Przekładanie: Gotowym kremem przekładamy wystudzone blaty karpatkowe.
  • Pudrowanie. 6. Pudrowanie: Karpatkę od razu oprószamy obficie cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
  • Podanie. 7. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować