Karnabahar Corbasi

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Turecka zupa kalafiorowa (Karnabahar Corbasi) to pyszny, aksamitny,sycący krem z kalafiora. Ma bardzo apetyczny kolor. Jest jedną z najsmaczniejszych tureckich zup.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -kalafior (mały) 1 sztuka
    -marchew : 3 sztuki
    -seler korzeń : 80 g
    -natka pietruszki (posiekana) : 3 łyżki
    -masło : 1 łyżka
    -oliwa z oliwek : 2 łyżki
    -ostra mielona papryka : 0,5 łyżeczki ( opcjonalnie)
    -sól : 1 łyżka
    -cukier : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -woda lub bulion drobiowy : 600 ml
    -mleko 3,2 % : 100 ml
    -śmietana 18 % : 1 łyżka
    -koperek świeży (posiekany) : 2 łyżki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Karnabahar corbasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Marchew obrać, umyć, pokroić na 2 cm kawałki. Seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do robota kuchennego, rozdrobnić. Marchew i seler można też zetrzeć na tarce o grupbych oczkach.Zalać wodą lub bulionem, dodać sól, pieprz, paprykę, koperek i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 20 minut.
  • Karnabahar Corbasi 2. Zupę zmiksować z cukrem, mlekiem, masłem i śmietaną, gotować 2-3 minuty. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać gorącą, posypać natką pietruszki lub kolendry. Można też oprószyć czerowną mielona papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować