Turecka zupa kalafiorowa (Karnabahar Corbasi) to pyszny, aksamitny,sycący krem z kalafiora. Ma bardzo apetyczny kolor. Jest jedną z najsmaczniejszych tureckich zup.
Karnabahar corbasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Marchew obrać, umyć, pokroić na 2 cm kawałki. Seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do robota kuchennego, rozdrobnić. Marchew i seler można też zetrzeć na tarce o grupbych oczkach.Zalać wodą lub bulionem, dodać sól, pieprz, paprykę, koperek i oliwę, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 20 minut.
2.Zupę zmiksować z cukrem, mlekiem, masłem i śmietaną, gotować 2-3 minuty. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać gorącą, posypać natką pietruszki lub kolendry. Można też oprószyć czerowną mielona papryką.
Komentarze