Dzień dobry, co dziś porabiacie ? Ja odpoczywając, u córki oglądaliśmy film i córcia powiedziała " Mamo, upieczesz mi karkówkę na kanapki. Taką dobrą, co ty robisz ? " powiedziałam ok nie ma sprawy i tak siedzimy.
Pieczona karkówka na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować karkówkę wieprzową wymoczyć ją w co najmniej dwóch wodach i osuszyć na durszlaku lub dokładnie wytrzeć ręcznikiem kuchennym, osuszoną przełożyć do miski wsypać wszystkie przyprawy, wlać olej i wmasować w mięso tak aby przyprawy wszystkie się połączyły. Tak przygotowaną karkówkę odstawić na całą noc do lodówki
2.Następnego dnia rano lub przed obiadem wyjąć karkówkę z lodówki przełożyć ją na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 30 minut z termo - obiegiem. Upieczoną wyjąć z blaszki i przełożyć na talerz aby ostygła
3.Upieczoną karkówkę można jeść na kanapki ciepłą jak również zimną. Karkówka nawet ciepła dobrze się kroi wyszła smaczna dzięki dodanym przyprawą i bardzo soczysta, bardzo dobrze sprawdził się dodany czosnek niedźwiedzi, jak również pieprz ognisty przyprawy przeszły aż do środka karkówki.
Komentarze