Pieczona karkówka na kanapki

5 (2 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzień dobry, co dziś porabiacie ? Ja odpoczywając, u córki oglądaliśmy film i córcia powiedziała " Mamo, upieczesz mi karkówkę na kanapki. Taką dobrą, co ty robisz ? " powiedziałam ok nie ma sprawy i tak siedzimy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g karkówki,
    1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
    1,5 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego,
    1 łyżeczka pieprzu ognistego,
    2 łyżki oleju,
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczona karkówka na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Na początek przygotować karkówkę wieprzową wymoczyć ją w co najmniej dwóch wodach i osuszyć na durszlaku lub dokładnie wytrzeć ręcznikiem kuchennym, osuszoną przełożyć do miski wsypać wszystkie przyprawy, wlać olej i wmasować w mięso tak aby przyprawy wszystkie się połączyły. Tak przygotowaną karkówkę odstawić na całą noc do lodówki
  • mięso 2. Następnego dnia rano lub przed obiadem wyjąć karkówkę z lodówki przełożyć ją na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 1 godzinę i 30 minut z termo - obiegiem. Upieczoną wyjąć z blaszki i przełożyć na talerz aby ostygła
  • mieso 3. Upieczoną karkówkę można jeść na kanapki ciepłą jak również zimną. Karkówka nawet ciepła dobrze się kroi wyszła smaczna dzięki dodanym przyprawą i bardzo soczysta, bardzo dobrze sprawdził się dodany czosnek niedźwiedzi, jak również pieprz ognisty przyprawy przeszły aż do środka karkówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować