Kiełbasa na kanapki ze słoika

4.99 (165 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To bardzo dobra, kiełbasa, którą sami przygotowujemy w domu. Bardzo dobrze kroi się na plasterki, a smakuje tymi przyprawami, których używamy do jej przygotowania. Nie zawiera, konserwantów i co najważniejsze 100% mięsa. A całość otoczona jest przepyszną galaretką.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka majeranku
    200 ml wody
    1 plaska łyżka żelatyny
    4 słoiki o równych ściankach 300 ml
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Wędliny

Kiełbasa na kanapki ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy w szklance 1 łyżką zimnej wody mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  • 2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego wszystkie przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę dokładnie mieszamy.
  • 3. Żelatynę zalewamy 200 ml gorącej wody rozpuszczamy i studzimy, zimną wlewamy do mięsa, ponownie dokładnie mieszamy.
  • 4. Do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy mięso, ale tylko do wysokości gwintu, ubijamy i zakręcamy dokładnie. Układamy w garnku zalewamy zimną wodą i pasteryzujemy 50 minut. Na dzień następny czynność powtarzamy.
  • 5. Studzimy i cieszymy się smakiem kanapek z pyszną kiełbasą.

Porady

Do przygotowania konserwy możemy użyć różnego rodzaju mięsa. Do łopatki możemy dodać boczku, słoniny, mięsa od szynki, wołowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować