Mielonka ze słoika na kanapki

4.5 (157 ocen)

Domowej wędliny zdecydowanie nic nie zastąpi! Można ją długo przechowywać, najlepiej w lodówce.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta),
    5 ząbków czosnku,
    20g soli peklowej,
    1/2 łyżki czarnego pieprzu,
    1/2 łyżki pieprzu ziołowego,
    1/2 łyżeczki majeranku.
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mielonka ze słoika na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0s6hh1m 1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.
  • image-0jryiyy 2. Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy) i pasteryzować przez godzinę. Pozostawić tak na całą dobę i ponownie gotować jeszcze godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Mielonka ze słoika

4.5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mielonka ze słoika

Konto nieaktywne Domowe najlepsze 10 godz.

To może cię zainteresować