Jesienny obiad - karkówka, cebula, grzyby. Doprawione przyprawami, pieczone w piekarniku - to super obiad, podany z kiszonymi ogórkami i ciemnym pieczywem.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1,2 kg karkówki
2 duże cebule
Około ½ kg ugotowanych i osączonych grzybów(różnych u mnie prawdziwki,maślaki)
Sól, pieprz do smaku
Przyprawa do karkówki
Karkówka z cebulą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso wymoczyć w zimnej wodzie. Następnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na plastry około 1 cm natrzeć solą, pieprzem i przyprawą. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na dno gęsiarki wyłożyć kilka plastrów cebuli. Plastry karkówki układać na dachówkę przekładając plastrami cebuli. Przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny, następnie dodać pokrojone w kostkę, ugotowane grzyby, zapiekać około 20 minut.
Komentarze