Karkówka z cebulą i pieczarkami

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Danie, które robię od lat i które uwielbiają moi goście. Wspaniale smakuje podane zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    3 duże cebule
    30 dag pieczarek
    6 łyżek keczupu pikantnego
    6 łyżek keczupu łagodnego
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Karkówka z cebulą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 200ºC.
    Przygotować płaskie naczynie żaroodporne (u mnie płyta żaroodporna dołączona do piekarnika).




  • 2. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 1 cm. Lekko rozklepać.
  • 3. W miseczce wymieszać keczup pikantny z keczupem łagodnym.
    Kotlety z karkówki posmarować z obu stron mieszanką keczupu łagodnego i pikantnego, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso wstawić do piekarnika. Piec 30 minut z jednej strony. Obrócić i piec kolejne 30 minut.
  • 4. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki lub plasterki.
  • 5. Na podpieczonym mięsie ułożyć plasterki cebuli i pokrojone pieczarki. Piec 10 minut. Po tym czasie przemieszać mięso, pieczarki i cebulę. Całość piec do czasu, aż mięso będzie miękkie. Najczęściej 30-40 minut.

Porady

Czas przygotowania dania wynosi najczęściej 1,5 – 2 godziny i zależy od jakości użytego mięsa oraz grubości kotletów; Jeżeli zauważymy, że kotlety nie są jeszcze miękkie, a pieczarki i cebula nam się przypiekają, należy przykryć danie folią aluminiową; Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami, chlebem lub bagietką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować