To moja improwizacja. Karkówka w tym sosie smakuje wybornie. Z powodzeniem można podać ją na stół świąteczny i na każdą uroczystość. Goście będą zaskoczeni nowym niespotykanym smakiem.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg karkówki
Oliwa
Pieprz kolorowy
Czosnek granulowany
czubryca czerwona
papryka słodka
sól lub jarzynka
Składniki sosu:
850 gram czerwonej cebuli
sok z 1 cytryny
1 szklanka nalewki z suszonej żurawiny lub Porto
100 gram suszonej żurawiny
3 łyżki naturalnego miodu spadziowego
2 gozdziki
2 listki laurowe
4 kuleczki ziela angielskiego
2- 3 szczypty soli
2-3 szczypty cynamonu
2-3 szczypty imbiru
Karkówka w pysznym sosie cebulowym ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie sosu:
Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, podsmażyć 10 minut. Następnie dodać żurawinę, miód, listki laurowe, ziele angielskie i smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie wlać nalewkę z suszonej żurawiny lub Porto, sok z cytryny, dodać gozdziki i smażyć do zgęstnienia około 40 minut. Na koniec doprawić solą, imbirem i cynamonem.
Wykonanie dania:
Karkówkę pokroić w plastry, rozłożyć pojedynczo, natrzeć delikatnie, z obu stron oliwą i przyprawić pieprzem, solą lub jarzynką, czubrycą, papryką i czosnkiem granulowanym.
Przykryć i wstawić do lodówki na 1-24 godzin.
Następnie obsmażyć na rumiano.
W tym czasie naczynie żaroodporne posmarować masłem i wlać połowę sosu z czerwonej cebuli.
Na nim ułożyć obsmażone mięso i przykryć sosem z cebuli. Przykryć naczynie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 90 minut, piec do miękkości mięsa, trzeba sprawdzać, aby mięso się nie rozpadło.
Komentarze