Pieczona karkówka w sosie cebulowym

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną karkówkę. Sos przygotowałam z pieczonych cebul i wytopionego z mięsa sosu. Polecam na obiad.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    2 łyżeczki soli cebulowej
    3 łyżeczki tymianku
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    5 średnich cebul
    3 ząbki czosnku
    200 ml wody
    3 łyżki śmietanki 30 %
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona karkówka w sosie cebulowym 1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy oraz obtaczamy mięso z każdej strony, odstawiamy.
    W międzyczasie cebulę i czosnek obieramy z łusek. Cebulę kroimy na mniejsze części i wkładamy razem z mięsem i czosnkiem do rękawa do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę i wyjmujemy mięso z piekarnika, rozcinany worek i ponownie wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez kolejne 40 minut.
    Sos : do garnka przekładamy upieczone cebulę z czosnkiem, sos od pieczenia i wlewamy wodę oraz śmietankę i blendujemy, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować