Karkówka w pysznym sosie własnym

  • wyświetlono: 106504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Karkówka jest przepyszna i rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do bułeczek na parze!!!

22729040_293190434527727_3473350585478101654_n
  • 70min

Składniki

5 plastrów karkówki wołowej
przyprawa do karkówki (klasyczna)
1 starta mała marchew
1 łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
1 liść laurowy
6 ziarenek pieprzu czarnego
3-4 ziarenka ziela angielskiego
ok. 0,8 l wody
1 łyżka mąki
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
mąka do obtaczania
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka w pysznym sosie własnym

  • Karkówka1. UWAGA: Mięso solimy dopiero na koniec aby, nie zrobiło się twarde !!!

    Karkówkę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przyprawą do karkówki i obtaczamy w mące. Następnie na rozgrzanym oleju obsmażamy karkówkę z obu stron na złoty kolor. Olej, który nam został z karkówki zostawiamy !!!!

    Do garnka wrzucamy, pokrojoną cebulę, obsmażoną karkówkę wraz z 3 łyżkami oleju z karkówki, startą marchew, ziarnisty pieprz, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie.Przez chwilę wszystko razem smażymy na małym ogniu, a następnie dolewamy wodę i mieszamy. Całość gotujemy przez ok.40-50 minut do miękkości mięsa często mieszając, aby karkówka nie przywierała do garnka.W między czasie dodajemy pieprz.

    Pod sam koniec gotowania, gdy karkówka będzie już miękka doprawiamy sos solą, przyprawa uniwersalna i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody (dodajemy do zawiesiny kilka łyżek sosu, aby nie powstały grudki).

    Karkówkę można podawać z dowolnym dodatkiem skrobiowym, mi najbardziej smakuje z bułkami na parze.

Porady

Mięso solimy zawsze po ugotowaniu, aby nie zrobiło się twarde.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety w sosie własnym

Dodane przez: dawiddudziak

Pulpety w sosie własnym

Myślę że każdy z nas lubi pulpety.

Schab duszony w sosie własnym

Dodane przez: Alex M

Schab duszony w sosie własnym

Kruche i rozpływające się w ustach...

Żeberka w sosie własnym

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Żeberka w sosie własnym

Aromatyczne, mięciutkie mięsko...

Żeberka w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Żeberka w sosie własnym

Przepyszne , soczyste żeberka z...

schab

Dodane przez: martaf

Schab w sosie własnym

pyszny:)

Wieprzowina w sosie własnym

Dodane przez: emalitowska

Wieprzowina w sosie własnym

Pyszne mięsko na obiadek i do chlebka

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.